– Nå ser vi konturene av morgendagens velferdssamfunn
“2024 var preget av dystre spådommer om velferdsstatens fremtid, men det var også et år med viktige gjennombrudd som gir grunn til å tro på fremtiden”, skrev jeg som innledning til Nybys oppsummering av 2024. Et halvt år senere er jeg glad for å slå fast at de nye løsningene er i emning.

Siden nyttår har gjennomslagene truffet hardere, hyppigere og fått mer oppmerksomhet. Gjennom tett samarbeid med våre partnerkommuner har vi bevist at:
- Man kan løse 54 prosent av oppgavene til helsefaglige ansatte i hjemmesykepleien uten helsefaglig kompetanse.
- Man kan øke omsorgskapasiteten i hjemmesykepleien med over 40 prosent ved å etablere et oppgavedelt arbeidsmarked.
- Det er mulig å utvikle styringsmodeller for effektiv velferd som regner inn gevinstrealisering på tvers av sektorene i kommunen, slik at vinn-vinn-potensialet i oppgavedeling med utenforskapet blir dokumentert i kroner og øre.
- Man kan lære opp ufaglærte personer i utenforskapet til å løse helse- og omsorgsoppgaver ved hjelp av digital mikroutdanning.
- Frivillige organisasjoner kan samarbeide for å nå ut til ungdom med lavterskelaktiviteter som reduserer forskjeller og forebygger mot utenforskap.
Det økte momentet skyldes i stor grad det unike arbeidsfellesskapet vi etablerte med Lillestrøm, Bydel St. Hanshaugen og Nordre Follo kommune nå i 2025. Sammen har vi utviklet en modell for arbeidsdeling som både forenkler, effektiviserer og øker kvaliteten i vårt arbeid med å utvikle et oppgavebasert arbeidsmarked som løsning på både bemannings- og utenforskapskrisen i samfunnet vårt.
Engasjementet i lokalmediene var stort, og viser at åpenhet om at kommunen er nødt til å tenke nytt for å utvikle bærekraftige løsninger, bidrar til å øke innbyggernes forståelse for at de må ta sin del av ansvaret i morgendagens velferdssamfunn.
Gjennom prosjektene i Lillestrøm, Bydel St. Hanshaugen og Nordre Follo har vi bevist at det er mulig å øke omsorgskapasiteten gjennom å legge til rette for effektiv oppgavedeling. Samtidig har vi løftet innovasjons- og utviklingsarbeidet på systemnivå.
Ved å jobbe tett sammen, på tvers av kommune- og sektorgrenser, har vi allerede etter et halvt år i drift, utviklet flere viktige nyvinninger. De to områdene vi har kommet lengst på denne våren er:
- Gevinstmodell for effektiv velferdsstyring: Kommunebudsjettene er låst i hver sin silo, mens vinn-vinn-effektene først realiseres når man jobber på tvers. Derfor har det vært avgjørende å utvikle en ny gevinstmodell som gjør det mulig å beregne effektene av et oppgavedelt arbeidsmarked for kommunen som helhet, ved å sette gevinstene i helse- og omsorgssektoren i sammenheng med besparelsene for Nav. Modellen er allerede tatt i bruk – og vi er klare til å dele innsikt, underlag og premisser med andre kommuner som har behov for et helhetlig styringsgrunnlag.
- Opplæringsprogram for prekvalifisering av ufaglærte: Opplæring av samfunnsressurser ble identifisert som svært ressurskrevende i fremtidsforsøket i Lillestrøm. I Nordre Follo tok vi det på alvor og etablerte et samarbeid med Kopano for å utvikle et nytt opplæringsprogram som gjør det enkelt, engasjerende og effektivt for ufaglærte i utenforskapet å lære seg de man trenger for å utføre viktige oppgaver i hjemmetjenesten. Med en læringsgrad på 90,7 prosent har vi utviklet et konsept som fungerer – og det skal vi bygge videre på utover høsten.
At den nye alliansemodellen for arbeidsdeling mellom kommunene fungerer har ført til at over 30 kommuner sitter på første rad og følger med på utviklingsarbeidet, men det er også flere som ønsker å bidra aktivt gjennom å etablere nye lysløyper for innovasjon og utvikling, sammen med oss. Vi er stolte av at kommuner som Drammen, Hamar og Larvik allerede har satt i gang – og vi ser frem til å inngå partnerskap med flere kommuner utover høsten.
Som et resultat av økende etterspørsel etter strategisk rådgivning, har vi i Nyby forsterket laget denne våren. I juni kom Marita Grøtter Raaholt inn i en nyopprettet nøkkelrolle som strategisk rådgiver. Hun har jobbet med alt fra områdesatsinger i Oslo, til digitalisering og omstilling i Bærum.
Som en av hjernene bak utenforskapsregnskapet til KS, har hun solid erfaring med gevinstmodellering og dokumentasjon av effekter – og hun har allerede bidratt betydelig i arbeidet med de nye gevinstmodellene vi har utviklet. Vi er utrolig glade for å ha henne med oss videre.
Hva skjer? er en ny aktivitetsplattform som skal forebygge utenforskap blant unge. Takket være solid støtte fra Sparebankstiftelsen SR Bank har vi etablert en felles plattform som samler gratis fritidsaktiviteter og arrangementer for ungdom på et sted. Via Nyby-appen kan ungdom enkelt få oversikt og melde seg på alt fra korøvelser og idrett til kulturverksteder – tilbud som ofte drukner i mylderet ellers.
Allerede i første fase delte over 11 ulike organisasjoner i Oslo flere hundre arrangementer og aktiviteter med unge brukere – og det hele kulminerte i en egen ungdomsfestival, som ble samskapt med ungdom som blant annet arrangerte verksteder, konkurranser, konserter, oppvisninger, jobbet som vertskap, konferansier og ung-reportere. Over 350 ungdom deltok på festivalen, som ble en herlig energiboost på vei inn i ferien.
For oss som har jobbet med å utvikle morgendagens velferdssamfunn i over 10 år, er det fantastisk å se konturene av at det vi har jobbet for – hardt og lenge – omsider er i ferd med å bli en realitet.
Vinn-vinn-strategier er ikke lenger bare en inspirerende visjon – det er noe vi kan ta og føle på. Noe vi kan dokumentere effektene av – fordi vi har bevist at det fungerer i praksis. Nå gjenstår den store lakmustesten: Å ta steget fra piloter til skalerbare driftsmodeller som lønner seg.
Det er en krevende oppgave, men sammen med alle de dedikerte kommunene og samarbeidspartnerne vi har gleden av å jobbe med, er vi rustet for å klare den. Hvordan vi skal gjøre det skal vi fortelle mer om på årets Nyby-dag på Salt i Oslo, torsdag 10. september. Programmet slipper vi på andre siden av ferien, men du kan allerede nå sikre deg plass her. Vi gleder oss allerede, men først er det ferie 😎Riktig god sommer! Hilsen Fredrik og resten av Nyby-teamet
Deler på innovasjonsoppgavene: d
Gjennom kommunealliansen Morgendagens velferdssamfunn, har vi etablert en katalysator for å realisere konkrete prosjekter som viser hvordan vi kan skape mer velferd for mindre ressurser, samtidig som nye grupper inkluderes i arbeidslivet.Resultatene gir grunn til optimisme.
Vi har bygget videre på erfaringene vi har med oss fra fremtidsforsøket i Lillestrøm og Verdens viktigste ekstrajobb, som vi har utviklet sammen med Bydel St. Hanshaugen og OsloKollega.I Lillestrøm tar de nå stegene som trengs for å gå over i permanent drift med oppgavedeling som arbeidsmetodikk på sykehjem, mens Bydel St. Hanshaugen, som allerede er i gang med oppgavedeling mellom ansatte i hjemmetjenesten og unge uten arbeidserfaring, tar neste steg mot skalering ved å gå enda dypere inn i behovene til brukerne.
I Nordre Follo har vi eksperimentert med fremtiden. Denne gangen var det hjemmesykepleien som sto for tur i vårt største eksperiment til nå. I løpet av 10 dager i mai fikk 100 brukere av hjemmetjenesten på Siggerud og Langhus hjelp av 24 samfunnsressurser fra utenforskapet til å løse reelle omsorgsoppgaver.
Allerede på åpningsdagen var NRK Dagsrevyen på plass for å fortelle om eksperimentet. Over 200 ansatte kom på besøk fra en rekke andre kommuner, da vi inviterte til Resultatet viser at vi økte omsorgskapasiteten med hele 40 prosent – og det er nok til å løse den forventede økningen i omsorgsoppgaver i kommunen, som treffer etter hvert som etterkrigsgenerasjonen nærmer seg 80. For første gang gjennomførte vi et fremtidseksperiment i full åpenhet, også mens det pågikk.Det fikk stor oppmerksomhet. erfaringsdeling midt under eksperimentet. Det hele endte opp som et rent vekkelsesmøte i bedehuset i Ski, som var det største lokalet vi klarte å oppdrive på kort varsel.
Engasjementet i lokalmediene var stort, og viser at åpenhet om at kommunen er nødt til å tenke nytt for å utvikle bærekraftige løsninger, bidrar til å øke innbyggernes forståelse for at de må ta sin del av ansvaret i morgendagens velferdssamfunn.